Kuruluş Tarihi ve Yeri: 11.08.1995, Salihli
GEMA VAKFI, 11 ağustos 1995 tarihinde Şener KİLİMCİGÖLDELİOĞLU ‘nun önderliğinde zamanın Salihli Kaymakamı Sayın İhsan DÜNDAR ile zamanın Salihli Ziraat Odası Başkanı Sayın Necati ERDAĞ’ ın gayretleri ile E.Ü.Z.F. Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr Alaattin TAYSUN’ un bilimsel desteği ile Gediz Havzasının Saygın on beş iş adamı tarafından kurulmuş sivil bir vakıftır.
Gema Vakfı, 1994 yılı Temmuz ayından itibaren Gediz Havzasında Erozyon önlenmesi, ağaçlandırma ve havzanın kalkınması için çalışmalar yapmaktadır. Vakfın merkezi Salihli’dir. Kuruluşundan bugüne kadar imkanları doğrultusunda Gediz Havzası kapsamında örgütlenme çalışmaları yapmış olan Gema Vakfının 10.000 üzerinde kayıtlı olduğu, gönüllü üyesi mevcuttur. Gema Vakfı 11 ağustos 1995 tarihinden bu yana Gediz Havzasında erozyon ve çevre kirliliğinin önlenmesi, toprağın, suyun, havanın ve yeşil bitki örtüsünün korunması ağaçlandırma ve de bölgenin çevre koruma çizgisinde kalkınması için Türkiye çapında tanıtım, Gediz Havzasında araştırmalar yaparak bu yönde projeler gelişmiştir. Vakıf Gediz’in doğduğu Murat Dağından başlayarak Ege Denizinden Foça yakınlarında döküldüğü deltaya kadar elliye yakın yan dereyi içine alan Uşak Kütahya Manisa İzmir Denizli illerinin bir kısmının bulunduğu alan kadardır.
Birinci Gediz Havzası 10-11 Ekim 1995 tarihlerinde Salihli Belediye Tiyatro salonunda düzenlenmiştir , sempozyum kitabı basılmıştır.
İkinci Gediz Havzası tarım erozyon ve çevre sempozyumunu Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL’in himayelerinde E.Ü. Zir. Toprak Bil. Başkanlığı, Manisa Ziraat Odası Gema Vakfı işbirliği ile Manisa Valisi Sayın Muzaffer ECEMİŞ’ in destekleriyle 2-4 Aralık 1996 tarihleri arasında Manisa Ziraat Odası konferans salonunda gerçekleştirmiştir.
Üçüncü Gediz Havzası Sempozyumu 22-29 Kasım 2022 tarihleri arasında İzmir Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde Gema Vakfı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İYTE ve Florida Üniversitesi katılımları ile “Uluslararası Gediz ve Ege Nehir Havzaları Sempozyumu” adıyla düzenlenmiştir.
Bu sempozyumların yanısıra 10’un üzerinde Panel konuşması, 50 civarında bilgilendirme konferansı düzenlenmiştir.
1995 bu yana Gema Vakfı tarafından 22 adet Hatıra ormanı kurulmuştur.
2009 yılında yerel ve Ata Tohumu çalışmaları başlamıştır.
2022 yılında İzmir Urla Kuşçular köyünde Gema Vakfı Şener Kilimcigöldelioğlu Yerel Tohum Merkezi faaliyete geçmiştir.